Doranova rakentaa märkämädätykseen perustuvan biokaasulaitoksen varsinaissuomalaiselle sikatilalle. Laitos mahdollistaa sikalan sähkö- ja lämpöomavaraisuuden sekä helpottaa peltojen ravinnetaseiden hallintaa. Tavoitteena on hiilineutraali sianlihatuotanto.
– Biopir Oy on kolmen maatilan omistama yhtiö. Olemme viimeksi kuluneen vuoden aikana investoineet vahvasti sianlihatuotantoon rakentamalla uuden porsitussikalan. Investoinnin myötä siirryimme eläinten hyvinvointia parantavaan vapaaporsitukseen. Toiminnastamme syntyy vuodessa noin 20 000 tonnia sianlietettä, kertoo yhtiön hallituksen puheenjohtaja Jyrki Heilä.
– Biopir Oy:n omistajat ovat olleet vahvasti kehittämässä toimialaa jo usean vuosikymmenen ajan. EU:hun liittymisen aikoihin tällaista yhteissikalamallia ihmeteltiin suuresti, mutta nykyään kyseessä on aivan normaali tapa toimia.
Tavoitteena hiilineutraali sianlihantuotanto
– Haluamme olla edelläkävijöiden joukossa myös kestävän sianlihantuotannon osalta. Nyt toteutettavassa investointiohjelmassa panostamme merkittävästi eläinten hyvinvointiin sekä ilmasto- ja vesistöpäästöjen minimointiin. Biokaasulaitoksen avulla meistä tulee käytännössä omavaraisia sähkön ja lämmön osalta. Lisäksi pystymme hyödyntämään lannassa olevat ravinteet aiempaa paremmin, Heilä sanoo.
Doranovan ensimmäinen maatilareferenssi
Doranova tunnetaan etenkin biojätteiden ja muiden haastavien jakeiden mädätykseen soveltuvien biokaasuratkaisujen toteuttajana.
– Ratkaisumme soveltuvat kuitenkin erinomaisesti maatalouden sivuvirtojen käsittelyyn. Olemme toteuttaneet Suomen suurimman sianlietettä käsittelevän laitoksen jo vuonna 2013, kertoo Doranovan Biokaasuratkaisuiden toimialajohtaja Mikko Saalasti.
– Neuvottelut Biopir Oy:n kanssa olivat erityisen mielekkäitä, sillä yhtiöllä on jo entuudestaan erittäin vahva biokaasutausta. Osakkaat vertailivat laajalti eri toimittajien ratkaisuja. Näin saatiin varmistettua paras mahdollinen, tarpeisiin vastaava kokonaisuus.
Biokaasulaitos valmistuu marraskuussa 2020. Se on erittäin pitkäikäinen ja kustannustehokas ratkaisu suurten maatilojen tarpeisiin. Esimerkiksi biokaasureaktorin Doranova toteuttaa yhdessä saksalaisen Weltec Biopower GmbH:n kanssa, ja reaktori valmistetaan ruostumattomasta sekä osin haponkestävästä teräksestä. Lisäksi 120 kW:n tehoiseen sähkön- ja lämmöntuotantoyksikköön on tehty kolmivuotinen huoltosopimus. Laitoksen suunnittelussa on otettu huomioon syötepohjan laajentaminen ja kasvu, joten jatkoinvestoinnit ovat suoraviivaisiaa toteuttaa.
Doranovan Mikko Saalasti, Biopir Oy:n Jyrki Heilä ja Jari Kaskinen sekä mädätejäännössäiliöt toimittavan Mestarifarmin Arto Nummila laitostyömaalla.