Kuulostaako ympäristölupaprosessi jo lähtökohtaisesti siltä, että se on turhankin monimutkainen ja pitkä prosessi, jonka onnistuneeseen laadintaan vaaditaan vähintään Paasilinnan kirjoitustaidot ja Mauri Kunnaksen mielikuvitus? Vai onnistuisitko prosessista selviämään kunnialla?
Tarvitsenko ympäristöluvan?
Ympäristönsuojelulain mukainen ympäristölupa tarvitaan yksinkertaisesti toiminnoille, joilla on vaara aiheuttaa ympäristön pilaantumista. Lupaprosessin onnistumisen kannalta ensi arvoisen tärkeää on laatia hakemus huolellisesti jo alusta alkaen. Kokemuksesta voidaan todeta, että perehtymällä lupaprosessin vaatimuksiin ennalta ja olemalla jo varhaisessa vaiheessa yhteydessä ympäristölupaviranomaisiin vältytään viivästyksiltä, erillisiltä täydennyspyyntökierroksilta ja yöunien menettämiseltä. Lupahakemusta laadittaessa tulee nimen mukaisesti kiinnittää erityistä huomiota hankkeen ympäristöä kuormittaviin elementteihin. Ympäristökuormitus pitää sisällään maaperään, veteen ja ilmaan kohdistuvat vaikutukset, mutta myös hankkeen lähiseuduilla elävien ihmisten terveyteen ja viihtyvyyteen vaikuttavat tekijät. Ympäristölupahakemuksessa kiinnitetään huomio usein automaattisesti ympäristön pilaantumiseen ja sen ehkäisemiseen, mutta vähintään yhtä tärkeää on huomioida toiminnan vaikutus hankealueen naapureihin ja heidän elinoloihinsa sekä siihen, minkälainen kokonaiskuva hankkeesta halutaan alueen asukkaille antaa. Joissakin hankkeissa naapureiden vastustus hanketta kohtaan saattaa saada suuretkin mittasuhteet, jos hankkeen aiheuttamiin vaikutuksiin ei ole pureuduttu riittävästi.
Ennen ympäristölupaprosessin aloittamista tarkistetaan, vaatiiko hanke mahdollisesti ympäristövaikutusten arviointimenettelystä säädetyn lain mukaisen YVA-prosessin. Jos hanke kuuluu YVA-prosessin piiriin, tulee hankkeen ympäristövaikutusten arviointi olla tehtynä ennen kuin ympäristölupahakemusta voidaan virallisesti laittaa vireille. Samoin tulee selvittää, luokitellaanko suunniteltu hanke ympäristönsuojelulain mukaiseksi direktiivilaitokseksi. Vaikka ennen lupaprosessin aloittamista on monta asiaa varmistettavana, niin tässäkin hyvin suunniteltu on ainakin melkein puoliksi tehty.
Näin se tehdään!
Ympäristölupahakemusta laadittaessa on hyvä tiedostaa hankkeelle asetetut reunaehdot, kuten aikataulu ja toiminnan rajoitukset. Siinä vaiheessa, kun lupa-asian vireilläolosta on ilmoitettu lupaviranomaisen toimesta, on hankealueen vaikutusalueella toimivilla tahoilla oikeus antaa muistutuksensa hankkeen lupaprosessiin. Lisäksi lupaviranomainen pyytää yleensä lausuntoja ainakin paikallisilta ympäristö- ja terveysviranomaisilta, sekä ELY-keskukselta. Näihin muistutuksiin ja lausuntoihin hakija saa mahdollisuuden antaa oman vastineensa, joka laaditaan samaa huolellisuutta noudattaen kuin itse hakemus. Pitää muistaa, että myös vastine on osa hakemuksen laadintaa. Jos viranomaisen tekemään lupapäätökseen haetaan jonkun tahon toimesta muutosta, siirtyy asia Vaasan hallinto-oikeuden käsiteltäväksi. Tällaisessa tapauksessa voi luvan lainvoimaisuuden saaminen venyä hyvinkin pitkälle. Hakijalla on kuitenkin oikeus hyvien perusteluiden turvin pyytää lupahakemuksessa luvanvaraisen toiminnan aloittamista muutoksenhausta huolimatta. Tämä tarkoittaa sitä, että jos ympäristölupapäätös ei lopulta saa lainvoimaa, hakija ennallistaa hankealueen niiltä osin kuin on sitä hankeaikana ehtinyt muuttaa.
Ympäristölupaprosessia varten selvitetään hankkeen tuotantokapasiteetti, hanketta varten rakennettavat prosessit ja tilat sekä jakeet, joita tuotannossa käytetään tai, joita toiminnassa syntyy. Jotta toiminta täyttää hyvän käytännön mukaiset kriteerit, on asianmukaista selventää, kuinka hankkeessa huomioidaan kyseiselle toimialalle määriteltyjä parhaita käyttökelpoisia tekniikoita (BAT). Vaikka BAT-päätelmät eivät kokonaisuudessaan sido toiminnanharjoittajia, käytetään niitä kuitenkin ympäristölupaprosessin päätöksenteon tukena. Tämän vuoksi on hyvä olla selvillä omalle toimialalle laadituista parhaista käyttökelpoisista tekniikoista ja myös selkeästi kuvata se, kuinka kyseisiä päätelmiä sovelletaan hankkeen toiminnassa. Toimialakohtaisesti annetut päästöraja-arvot ovat toiminnanharjoittajia sitovia, joten päästötasoja mietittäessä tulee prosessi suunnitella siten, että hankkeen päästöt eivät ylitä annettuja raja-arvoja. Päästöjen vähentämistoimet tulee kuitenkin miettiä siten, ettei päästöjen vähentämisestä aiheudu ympäristölle lisäkuormitusta, vaan päästöt saadaan hallittua mahdollisimman ympäristöystävällisellä menetelmällä.
Ympäristölupahakemusta laadittaessa tulee huomio kiinnittää toiminnan kannalta olennaisiin asioihin, jolloin sudenkuopatkin tasoittuvat matkan varrella. Myös yhteydenpito ympäristölupaviranomaisiin on avainasemassa prosessin läpiviemisessä. Jos sinulla on mielessäsi hanke, joka vaatisi ympäristöluvan laatimista tai tarvitset apua esimerkiksi ympäristöluvan tarkistushakemuksen tekemiseen, asiantuntijamme Doranovalla auttavat sinua mielellään lupaprosessin alusta aina lupapäätöksen saamiseen asti.