Fossiilista maakaasua ollaan vauhdilla korvaamassa hiilineutraalilla biokaasulla. Sen tuotantomahdollisuudet ovat kuitenkin rajallisia ja siksi tarvitaan myös synteettisiä tuotantoketjuja. Doranova Oy on yksi maailman ensimmäisistä yrityksistä, jotka ovat luomassa synteettisestä metaanista kannattavaa liiketoimintaa.
Ainakin neljäsosa ilmaston lämpenemisestä johtuu ihmisen tuottamista metaanipäästöistä. Niitä voitaisiin vähentää kustannustehokkaasti biokaasun avulla. Haasteena on kuitenkin tuotannon volyymi: biokaasun tuotantomäärää rajoittaa toistaiseksi se, että prosessissa tarvitaan orgaanista jätettä.
Ympäristöteknologiayhtiö Doranova rakentaa kehittyneitä biokaasulaitoksia, joiden avulla orgaaniset jätteet ja maatalouden sivuvirrat muutetaan hiilineutraaliksi biokaasuksi. Laitoksista siirtyy ilmakehään hiilidioksidia, joka voitaisiin ottaa edullisesti ja energiatehokkaasti talteen. Siksi Doranova on kehittänyt tekniikkaa, jolla hiilidioksidi ja vety yhdistetään biologisessa prosessissa synteettiseksi metaaniksi.
– Biokaasu on helposti hyödynnettävä hiilidioksidin lähde ja biokaasulaitos varmistaa tuotannon tasaisuuden. Biologinen prosessimme on siis sekä kustannustehokas että toimintavarma. Metanointiin tarvittava vety voidaan saada joko elektrolyysiprosessista tai puubiomassan happikaasutuksesta. Mahdollistamme fossiilisen maakaasun poistumisen markkinoilta ja hiilidioksidin kierron pidentämisen, kertoo Doranovan toimitusjohtaja Antti Myllärinen.
Yhteistyötä Tampereen yliopiston kanssa
Doranova alkoi vuonna 2019 tutkia, voiko biokaasulaitoksen kyljessä tuottaa synteettistä metaania. Yritys tekee yhteistyötä Tampereen yliopiston kanssa. Mukana ovat professori Jukka Rintalan ja tenure track -professori Marika Kokon tutkimusryhmät.
– Laboratoriossamme tehdyt kokeet osoittavat, että Doranovankin käyttämässä biologisessa prosessissa pystytään muuttamaan hiilidioksidi hyvin tehokkaasti synteettiseksi metaaniksi olosuhteissa, jotka simuloivat suuremman mittakaavan prosessia, kommentoi Marika Kokko.
Tällä hetkellä Doranova tuottaa synteettistä vetyä yrityksen tontille sijoitetussa kontissa. Syksyn 2023 aikana Doranova rakentaa Vehmaalle demonstraatiolaitoksen, jossa biokaasun sisältämä hiilidioksidi konvertoidaan vedyn kanssa metaaniksi.
– Tällä demonstraatiolla Doranova haluaa näyttää potentiaalisille asiakkailleen kehittämänsä tekniikan skaalauspotentiaalin. Vertailun vuoksi voidaan mainita, että vaikka Vehmaalle rakennettavan metanointireaktorin koko on alle 10 % kaupallisesta versiostamme, se on silti selkeästi pääkilpailijoidemme ratkaisuja suurempi, Myllärinen valottaa.
Suomesta vihreän siirtymän Norja
Globaaliin muutokseen luovat lisäpainetta teollisuus- ja logistiikka-alat, joissa biokaasusta haluttaisiin fossiilisten polttoaineiden kuten öljyn ja maakaasun korvaaja. Esimerkiksi meriliikennettä varten nykyiset biokaasun tuotantomäärät pitäisi moninkertaistaa. Eri maissa on meneillään useita selvityshankkeita, mutta toistaiseksi vain harvat toimijat maailmassa pystyvät luomaan synteettisestä metaanista liiketoimintaa.
– Koko toimiala on vasta syntymässä, eikä Suomella ole varaa jättäytyä tässä tilanteessa seuraajaksi. Vihreää siirtymää ei kannata jarruttaa. Nyt pitää parantaa omaa kilpailukykyä ja luoda hyvinvointia vientiteollisuuden työpaikkojen kautta. Meillä on huikean hyvä mahdollisuus olla uusi Norja – hyötyä samalla tavoin kuin he alkoivat saada vaurautta öljystä 1970-luvulla, Myllärinen sanoo.
– Me Doranovalla haluamme olla globaalisti eturintamassa, kun synteettisestä metaanista luodaan kaupallista toimintaa. Erityistä toiminnassamme on se, että meille alustana toimii perinteinen biokaasulaitos. Euroopassa on 19 000 biokaasulaitosta. Kaikissa niissä laitoksissa, jotka sijaitsevat lähellä maakaasuverkkoa, on mahdollisuus tuottaa järkevästi vedystä metaania.
Lisätietoja:
Antti Myllärinen
toimitusjohtaja, Doranova Oy
puh. 040 549 1341
antti.myllarinen@doranova.fi