Doranovan suorittamien kaatopaikkojen päästömittauksien ja toimintaselvitysten historia ulottuu yhteistyökumppani Detes GmbH:n kautta 1990-luvun puolelle saakka, jolloin mittauksien tekeminen Suomessa aloitettiin. Näitä mittaustuloksia ovat toiminnan alusta saakka hyödyntäneet lukuisat kaatopaikat ja jätehuoltoyhtiöt lakisääteisen päästöilmoituksen laatimisessa. Vuonna 2012 perustettiin Detes Nordic Oy tarjoamaan ja kehittämään Detes GmbH:n mittaus- ja tutkimuspalveluja Suomessa. Vuoden 2017 lopulla Doranova hankki yhtiön osake-enemmistön, jonka jälkeen toimintaa on jatkettu Doranovan vetämänä.
FID-mittauksia tehdään vuosittain huhtikuusta aina lokakuun loppuun saakka keliolosuhteiden puitteissa. Mittauspäiviä kertyy tuona aikana tyypillisesti noin 25. FID-mittauksien lisäksi suoritamme kaasunkeruujärjestelmien toimintaselvityksiä ympäri vuoden.
Yleensä käytöstä poistettu kaatopaikka on peitetty kaasutiiviillä kalvolla ja eri peittokerroksilla. Tämän kokonaisuuden kuntoa arvioidaan päästömittauksilla ja näin saamme paikallistettua mahdolliset vuotokohdat kaatopaikan rakenteissa. Vaativimpia mittauksia ja toimintaselvityksiä olemme suorittaneet jo vuosia saksalaisen kumppanimme kanssa. Yhteistyökumppanimme henkilökunnalla on yli tuhannen kaatopaikan mittauskokemus. Toiminta perustuu äärimmäisen tarkkaan FID-periaatteella toimivaan mittalaitteeseen, jolla pääsemme luotettavaan ppm-tason tarkkuuteen. Mittapisteitä kertyy tuhansia ja näistä piirtyy asiakkaalle numeroiden lisäksi myös havainnollinen päästökartta väreineen.
Kaatopaikan kaasunkeruujärjestelmien kuntokartoituksilla selvitämme itse kaasukaivojen kunnon ja keruulinjojen toiminta-asteen. Mittausten ja säätötoimenpiteiden ansiosta saamme parannettua kaatopaikalla syntyvän kaasun saantoa ja laatua. Keskimäärin toimintaselvityksen avulla saavutetaan 10–15 % parannus kaasun metaanipitoisuudessa samalla, kun hapen osuus summakaasusta säädetään turvalliselle tasolle. Näillä parannuksilla saadaan laskettua kaasukäyttöisille turbiini- ja mäntämoottoreille koituvaa rasitusta. Lisäksi toimintaselvityksen perusteella tehtävä raportti antaa selkeät toimenpide-ehdotukset kaasunkeräysjärjestelmän jatkokehityskohteista.