Biokaasulaitoksissa käsitellään vähemmän biojätettä kuin mitä sitä poltetaan
Yhdyskuntajätteestä noin puolet on toistaiseksi kierrätykseen kelpaamatonta jätettä, joka hyödynnetään energiana. Kierrätyskelvotonta jätettä pääpolttoaineena käyttäviä jätevoimalaitoksia on Suomessa kahdeksalla paikkakunnalla ja yhteensä näiden laitosten kapasiteetti on 1 595 000 tonnia vuodessa. Me suomalaiset pidämme itseämme ympäristötietoisina, mutta yhdyskuntajätteen kierrätyksessä olemme kaukana Euroopan kärkimaista. Tällä hetkellä kierrätämme yhdyskuntajätteestämme 41 %, kun taas tämänhetkinen kasvava tavoite on 50 %. Erityisesti biojätteen ja muovin kierrättämisen kehittämisessä meillä suomalaisilla on paljon työtä.
Alhainen kierrätysaste johtaa siihen, että maamme jätevoimalaitoksissa poltetaan merkittävä määrä biojätettä. Biojätteen osuus vaihtelee polttolaitoksittain, mutta keskimäärin pyöritään lähellä 30 prosenttia. Vuodessa poltamme siis noin 480 000 tonnia biojätettä. Vertailun vuoksi todettakoon, että tämä on enemmän kuin mitä maassamme olevat biokaasulaitokset käsittelevät yhdyskuntien ja kaupan biojätejakeita!
Sekajätteestä erotetun orgaanisen jakeen käsittely on mahdotonta – väärin!
Doranova ei ole ensimmäinen taho, joka on havahtunut sekajätteen joukossa olevan orgaanisen jakeen mahdollisuuksiin. Haasteena on tähän saakka vain ollut se, että varsinkaan märkämädätykseen perustuvat biokaasulaitosratkaisut eivät sovellu mekaanisesti erotellun orgaanisen jakeen mädätykseen sellaisenaan. Mekaanisesti eroteltu orgaanisen jae ei nimittäin ole sitä puhtainta mahdollista tavaraa.
Doranova alkoi kehittämään ratkaisua sekajätteen orgaanisen jakeen mädätykseen neljä vuotta sitten. Kehityspöydällä käyneistä ideoista saisi varsin mielenkiintoisen kirjan, mutta vain yksi ratkaisu pääsi jatkokehitykseen. Tämä jatkoon päässyt idea sai vuosien saatossa työnimekseen Hardferm®, vuonna 2019 sille myönnettiin Europatentti, ja tämän vuoden touko-kesäkuussa pääsemme todistamaan ensimmäisen täysikokoisen Hardferm-biokaasulaitoksen käynnistämistä. Jepuan Biokaasu Oy:lle rakennettava laitos ei käsittele sekajätteen orgaanista jaetta, mutta reaktoreihin syötettävä ja kiviä sisältävä ketun lanta ja muut haastavat jakeet toimivat varsin hyvänä koetinpenkkinä tälle uudelle tekniikalle.
Kuva 1 Kaksireaktorinen Hardferm-biokaasulaitos, jolla pystytään prosessoimaan 25 – 40 000 t/a syötteitä. Reaktoreita voidaan toteuttaa 1 – 8 saman laitoskokonaisuuden sisälle.
Kuva 2 Doranovan näkemys yhdyskuntajätteiden hyödyntämisen tulevaisuudesta
Hardferm luo perustan haastavien jakeiden mädätykseen, biometanointi ja polttokennot mahdollistavat biokaasuteollisuuden jäniksen loikan
Uskon vahvasti siihen, että seuraavan 5 – 7 vuoden aikana polttoon menevän orgaanisen jätteen määrä tulee laskemaan dramaattisesti. Tämä tavoite voidaan saavuttaa kuitenkin vain kustannustehokkailla ja tarkoitukseen soveltuvilla järeillä biokaasulaitosratkaisuilla. Lisäksi jätehuoltoyhtiöiden kanssa on tehtävä töitä biokaasuprosessissa syntyvän mädätysjäännöksen jalostamisen saralla. Doranova tekee lujasti töitä sen eteen, että tämän kokonaisratkaisun synonyymiksi tulee muodostumaan ”Hardferm”.
Pelkän biokaasulaitostekniikan kehittämisellä alamme ei kuitenkaan pysty kasvamaan eksponentiaalisesti. Jätteenkäsittelyn, ravinnekierrätyksen ja jätteestä tuotettavan energian lisäksi tarvitsemme uusia integraatiomahdollisuuksia. Doranovan kehityspöydällä onkin ratkaisuja, joiden avulla saamme säilöttyä syklistä tuuli- ja aurinkoenergiaa metaaniksi silloin, kun pörssisähkö on halpaa ja tehtyä tästä metaanista säätövoimaa. Tähän tavoitteeseen päästään silloin, kun niin kutsuttu biometanointiprosessi saadaan energiatehokkaaksi ja sähköä päästään tuottamaan hyvällä hyötysuhteella, esimerkiksi polttokennoilla. Tällöin pääsemme tilanteeseen, jossa biokaasua voidaan sekä tankata kaasukäyttöiseen autoon että ladata sähköautoihin.
Kiinnostuitko? Ota yhteyttä Doranovan toimitusjohtajaan, Antti Mylläriseen: 040 549 1341 tai antti.myllarinen@doranova.fi
Lisäksi Hardferm-tietoa löytyy netti- ja Facebook-sivuiltamme:
https://www.doranova.fi/referenssit/hardferm-kuivamadatyslaitos-jepualle/