Doranovan ensimmäinen Hardferm-laitoskokonaisuus alkaa nousta Pohjanmaalle jo tämän syksyn aikana. Lisäksi yhtiöllä on vireillä useita neuvotteluja sekä Suomessa että ulkomailla. Suurin potentiaali Hardferm-laitoksille on kehittyvillä markkinoilla.
Doranovan historian isoin yksittäinen tuotekehitysprojekti, Hardferm-kuivamädätysreaktorien suunnittelu, etenee aikataulun mukaisesti.
– Doranova on valmistautunut kesän aikana Jepuan Biokaasu Oy:n projektin alkamiseen ja nyt rakentamisen käynnistyminen vaatii enää työ- ja elinkeinoministeriön lopullisen energiatukipäätöksen, kertoo Doranovan toimitusjohtaja Antti Myllärinen.
Jepuan Biokaasulle toimitettava Hardferm-mädätyslaitos käsittelee vuodessa 25 000 märkätonnia haastavia jakeita. Laitos on osa Jepuan Biokaasun strategiaa, jossa maatalouden sivuvirtoja jalostetaan liikennebiokaasuksi ja luomulannoitteiksi Pohjanmaan markkinoille.
– Tämä vuosi on ollut suomalaiselle biokaasualalle haastava, koska julkisuudessa on käsitelty teknisistä vaikeuksista kärsiviä laitosprojekteja. Negatiivinen julkisuus ei koske vain ongelmien taustalla olevia yksittäisiä toimijoita, vaan se mustamaalaa helposti koko alaa, Myllärinen pohtii.
– Jos näistä muutamista epäonnistumisista on haettava jotain positiivista, niin markkinaodotukset ovat tulleet realistisemmiksi ja hankekehittäjät pystyvät nyt vertailemaan erilaisia teknisiä ratkaisuja ja niiden ominaisuuksia aiempaa luotettavammin.
Kehittyvät taloudet siirtymässä kaatopaikoista suoraan biokaasulaitoskäsittelyyn
Doranova saa Jepuan-projektissa hienon mahdollisuuden näyttää, että kuivamädätysratkaisut soveltuvat niille maatalouden kuiville jakeille, jotka eivät epäpuhtauksien määrän vuoksi käy märkämädätykseen. Globaalissa mittakaavassa biokaasualan suurin hyödyntämätön potentiaali on kuitenkin sekajätteestä erotellusta orgaanisessa jätteessä. Kehittyvät taloudet ovat siirtymässä orgaanisen jätteen kaatopaikkauskieltoon samalla tavalla kuin Länsi-Euroopan maat tekivät jo reilut parikymmentä vuotta sitten.
– Suomessa ja muuallakin Euroopassa siirryttiin tuolloin ensin kompostointiin ja vasta myöhemmin jätteiden energiahyödyntämiseen biokaasuprosessien avulla. Kehittyvillä markkinoilla halutaan nyt laajalti siirtyä orgaanisen jätteen kaatopaikkasijoittamisesta suoraan biokaasulaitoskäsittelyyn, Antti Myllärinen kertoo.
– Suunnitelmien toteuttamiseen tarvitaan nykyistä kestävämpiä biokaasulaitoksia, mihin Doranovan patentoitu Hardferm-laitoskonsepti on erinomainen ratkaisu.
Lisätietoja Hardferm-laitoksista:
Antti Myllärinen, antti.myllarinen@doranova.fi, +358 40 549 1341