Tänä vuonna Doranova aloitti uudet biokaasulaitosprojektit Vihannissa ja Lieksassa – yhteistyö Sauter Biogas GmbH:n kanssa tuonut uusia mahdollisuuksia.
Doranova sopi keväällä 2024 yhteistyösopimuksen saksalaisen Sauter Biogas GmbH:n kanssa ja aloitti samanaikaisesti rakentamaan ensimmäistä kasteluun perustuvaa biokaasulaitosta Pohjois-Pohjanmaalle Vihantiin. Jatkossa Doranova toimittaakin Wetferm-biokaasulaitoksensa pääasiassa yhteistyössä Sauter Biogas GmbH:n kanssa.
Vihannin biokaasulaitosprojektissa Doranovan asiakkaana on lahtelainen One1 Oy ja biokaasulaitos rakennetaan Pohjolan Peruna Oy:n teollisuuslaitoksen yhteyteen. Vihannin biokaasulaitos hyödyntää prosessissaan perunan jalostuksessa syntyviä sivuvirtoja ja tuotettu biokaasu muunnetaan prosessihöyryksi, sähköksi ja lämmöksi. Doranova aloitti projektin toukokuussa 2024, ja se on edennyt syksyn aikana vauhdikkaasti. Tällä hetkellä laitoksen prosessiasennukset ovat loppusuoralla ja laitteistoja sähköistetään. Laitos on määrä käynnistää lopputalven aikana.
– Sauter-tekniikkaan perustuvia biokaasulaitosprojekteja on kehitetty ja rakennettu Suomessa jo yli viiden vuoden ajan, Doranovan toimitusjohtaja Antti Myllärinen kertoo. Sauterin ilman reaktorisekoitusta tapahtuva ja kasteluun perustuva tekniikka on toimintavarmaa ja on parhaimmillaan lietepohjaisten syötteiden mädätyksessä. Yhteistyö Sauterin kanssa täydentääkin hyvin Doranovan omaa raskaampaan käyttöön tarkoitettujen Solidferm- ja Hardferm-laitosten portfolioita. Näistä syistä olikin helppo ratkaisu aloittaa yhteistyö Sauterin kanssa, Myllärinen jatkaa.
Kuva 1 Sauter-biokaasureaktoreissa massan liikuttaminen tapahtuu ainoastaan pumppaamalla
Toinen vuoden 2024 aikana aloitettu Sauter-projekti sijoittuu Lieksan kaupunkiin, jonne Doranova toimittaa biokaasulaitoksen Pielisen Bio Oy:lle KVR-urakkana. Laitos hyödyntää maatalouden ja elintarviketeollisuuden sivuvirtoja, ja sen tuottama biokaasu siirretään paikallisen teollisuuden käyttöön noin 2,5 kilometrin putkiverkoston kautta. Laitoskokonaisuus sisältää kaksi biokaasureaktoria, tehokkaan jälkihygienisointiyksikön sekä prosessia tukevat varastotilat. Laitoksen rakennustyöt ajoittuvat talvelle 2024–2025 ja käyttöönotto on suunniteltu alkavaksi kesäkuussa 2025.
–Kasteluun perustuvia reaktoreita pystytään toteuttamaan kustannustehokkaasti aina 10 000 m3 kokoon saakka ja se antaa Doranovalle hyvät mahdollisuudet osallistua myös suurten, useita satoja tuhansia tonneja vuositasolla prosessoivien laitosten rakentamiseen, Myllärinen päättää.
Kuva 2 Vihantiin rakentuva biokaasulaitos
Kuva 3 Lieksan biokaasulaitos rakentumassa