Doranova rakensi KVR-urakkana kuivattuja jätevesilietteitä käsittelevän Solidferm-biokaasulaitoksen Puolangalle kesän 2021 ja syksyn 2022 välillä. Projektissa tavoitteena oli toteuttaa kustannustehokas ja resurssiviisas biokaasulaitos haja-asutusalueiden jätevesien käsittelyyn. Marraskuussa pidetyissä avajaisissa biokaasulaitokseen kävi tutustumassa paitsi kuntalaisia, niin myös laajemmalti Kainuun alueen kuntien päättäjiä.
Puolangan kunta on perinteisesti kompostoinut kuivattuja jätevesilietteitä avokompostissa jätevedenpuhdistamon yhteydessä. Kompostoinnin ehtojen kiristyessä kunta aloitti selvittämään kehittyneempiä ratkaisuja lietteiden käsittelyyn, sekä mahdolliseen energiahyödyntämiseen. Kevättalvella ja keväällä 2021 käydyssä tarjouskilpailussa kunta päätyi hankkimaan biokaasulaitoskokonaisuuden Doranovalta.
Jätevedenpuhdistamon välittömään läheisyyteen rakennettu Solidferm-biokaasulaitos käsittelee pääosin kuivattuja jätevesilietteitä, jotka syötetään laitokseen reilun 30 m3 -suuruisen syöttövaunun kautta. Jätevesilietteitä vastaanotetaan paitsi Puolangan kunnan puhdistamolta putkiyhteyden kautta, niin myös lähikunnista kuorma-autokuormina. Lisäksi biokaasureaktoriin pumpataan nestemäisiä sakokaivolietteitä.
– Doranovan kehittämä, järeä Solidferm-mädättämö oli itsestään selvä ratkaisu tähän projektiin, koska käsiteltävä syötepohja omaa suhteellisen korkean kiintoainepitoisuuden ja tämän lisäksi reaktoriin tulee pystyä syöttämään muitakin kiinteitä ja mahdollisesti myös epäpuhtauksia sisältäviä jakeita, kertoo Doranovan toimitusjohtaja Antti Myllärinen.
Tuotettu biokaasu muutetaan alkuvaiheessa sähköksi ja lämmöksi laitoksen CHP-yksikössä ja hyödynnetään läheisessä jätevedenpuhdistamossa. Myöhemmin tarkoituksena on rakentaa raakakaasulinja biokaasulaitokselta läheiselle lämpölaitokselle. Mädätejäännös separoidaan, jonka jälkeen nesterejekti palautetaan jätevedenpuhdistamolle. Kuivajae kompostoidaan ja käytetään viherrakentamisessa.
– Asiakkaan kanssa yhdessä tuumin kehitetty laitoskokonaisuus minimoi jäteveden puhdistuksen hiilijalanjäljen ja tarjoaa lisäksi kustannustehokkaan ja varmasti ajanmukaisen ratkaisun jätevesihuollon tarpeisiin. Lisäksi laitos on rakennettu siten, että sitä on helppo laajentaa tulevaisuudessa esimerkiksi maataloussivuvirtojen käsittelyn suuntaan, Myllärinen päättää.