Doranova aloittaa alkuvuodesta 2021 laitosprojektin Namibiassa. Ondangwan kaupunkiin rakennetaan yhden reaktorin Hardferm-biokaasulaitos, joka prosessoi hiekkaa sisältäviä jätevesilietteitä ja erilaisia maatalouden sivuvirtoja. Tuotettu kaasu hyödynnetään sähköntuotannossa. Projektin avulla pystytään parantamaan Ondangwan jätevesien käsittelyä ja vähentämään tuontisähkön määrää.
Namibia ei valikoitunut projektikohteeksi sattumalta. Doranova on kehittänyt biokaasuprojekteja paikallisen kumppaniyrityksen kanssa jo viisi vuotta. Lisäksi Doranova on ollut vuodesta 2019 alkaen Alpha Namibia Industries Renewable Energy Power Limited -nimisen yhtiön (ANIREP) osaomistaja. ANIREP on uusiutuvan energian tuotantokapasiteettia rakentava ja operoiva yhtiö, joka on listautunut Namibian pörssiin. ANIREP keskittyy tuuli-, aurinko ja biokaasuprojekteihin. Tulevaisuudessa tavoitteena onkin toteuttaa useampia biokaasuprojekteja niin Namibiassa kuin myös muualla Saharan eteläpuolisessa Afrikassa. Lisätietoja ANIREP:stä on osoitteessa: www.anirep.com
Syötteet ja projektikohde ovat haastavia
Doranova ei ole ensimmäinen suomalainen toimija Ondangwassa. Itse asiassa tämä kilpailu hävittiin jo yli 100 vuotta sitten, sillä Suomen Lähetysseuran lähetysasema toimi kaupungissa vuosina 1890–1913. Ondangwan alueella on edelleen paljon kytköksiä Suomeen, ja kaupunki tekee aktiivista yhteistyötä muun muassa suomalaisten yliopistojen kanssa.
Doranovan Ondangwan-projekti rakentuu Hardferm-kuivamädätyslaitoksen ympärille. Laitokselle tulevissa syötteissä on vaikeasti eroteltavia epäpuhtauksia, kuten hienoa hiekkaa. Tavallisessa biokaasulaitoksessa nämä epäpuhtaudet aiheuttavat ongelmia pumpuille, ja lisäksi hiekkaa kertyy reaktorin pohjalle, mikä vähentää prosessin tehokkuutta. Hardferm-biokaasulaitoksessa näitä ongelmia ei ole.
Projektikohde on vaikeasti saavutettavissa. Hardferm-laitoskonseptin suunnittelussa on kuitenkin otettu huomioon myös vientiprojektit ja niiden erityisvaatimukset. Sen ansiosta projektiin pystytään sisällyttämään paljon paikallista alihankintaa ja vain prosessin kannalta kriittiset kokonaisuudet tuodaan Suomesta. Tämä alentaa kokonaisinvestointihintaa ja logistiikasta aiheutuvaa lisävaivaa.
Ondangwan-projekti on osittain The Energy and Environment Partnership Trust Fundin (EEP Africa) rahoittama. Ondangwaan toteutettava biokaasulaitos on yksi Namibian ensimmäisistä teollisen mittaluokan laitoksista, ja valmistuttuaan se vähentää kaupungin hiilidioksidipäästöjä 2 330 tonnia vuodessa.